Nytt kommunhus en ”femetta” för alla

Olle Skoglund lanserar med visst bistånd av Alekuriren idén om att inte bygga ett nytt kommunhus i Nödinge utan fem i veckans nummer. Tanken är att ett kommunhus ska läggas vid varje pendeltågstation och täcka ett nämndområde var.  Det är alltid intressant att tänka i nya banor men här saknas i mångt grundläggande kunskap om fakta och förutsättningar.

Ale kommun har tydligt tagit ställning för att satsa på två centralorter, Nödinge och Älvängen, för att kunna konkurrera med andra stadscentra i vår närhet. Partille har funnits ett tag men växer starkt nu. Gamlestaden och Kungälv har precis byggstartats men kommer inom några år ha ett utbud som är mycket större än idag. Vill vi att Ale ska erbjuda något annat än ”villamattor” och hyresområden är en fokusering nödvändig för att kunna erbjuda såväl offentlig och som privat service som ett samhälle behöver. Det är lätt att se hur det går för alla handlare förutom livsmedel och byggvaror om inte kundunderlaget är tillräckligt. Titta hur det ser ut i Älvängen!

Vi måste alltså lära oss att tänka Ale istället för på varje enskild ort även om det är svårt. Samma gäller inom förvaltningen. Vi har i alla år varit alldeles för introverta eller stuprörstänkande:

– vi löser vårt så får andra sköta sitt.

Men verkligheten ser inte ut så. Att öka vår förmåga att arbeta gränsöverskridande i kreativa processer är ett av de viktigaste skälen till att vi behöver ett kommunhus där man både kan ha bokade möten men också spontant träffas på cafet eller i trappan för att snabbt lösa frågor. Idag sitter vi komiskt nog i fem större etableringar, kommunhusen i Nödinge och Alafors, socialkontoret, Emylund samt i Ale kulturrum. Trots att alla kan skypa direkt i datorn eller från våra konferensrum som utrustats med kameror och mikrofoner så är detta en betydande barriär för ett mer effektivt arbete. Vi har alltså redan prövat Skoglunds ide i praktiken och ser dess begränsningar. Ett par yngre kolleger till Skoglund har också i workshops och med utgångspunkt i modern forskning på förvaltningens uppdrag presenterat ett förslag till ”Framtidens arbetsplats”

Skoglund anför ekonomiska skäl till att etablera sig på flera ställen. Jag har ännu inte träffat någon byggare eller fastighetsägare som framfört de argumentet. Istället så vill man alltid nå större volymer för att minska kostnaderna. Va, ventilation, kök och andra teknik tunga investeringar som krävs i ett modernt hus blir billigare per kvadrameter i större hus jämfört med mindre. Projektet Kommunens hus har som förutsättning att den årliga kostnaden inte ska öka. Det kräver effektiva lösningar och stordriftsfördelar. Skoglunds förslag medger inte detta och är därför inte genomförbart ur detta perspektiv heller.

Vi kommer alltså att gå från fem lokaliseringar till en och det kommer att bli väldigt bra, kanske rent av en ”Femetta”.

Varför kommer då ett sådant här förslag? Man kan ju bara spekulera… kan de ha att göra med att det är val om ett år och att Jante är stark i relationen mellan våra olika orter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s