Om kommunhus och mandat

Mitt förra blogginlägg har väckt intresse, vilket är kul! Bland annat skriver flera personer, bland annat Jan Skog (M), i en facebookgrupp om att kommunhusfrågan är en öm tå för mig. Så är det inte, utan bara en fråga där fullmäktige – där Jan själv är vice ordförande – har gett ett tydligt uppdrag: Ett nytt kommunhus ska ligga i Nödinge. Det ska inte kosta mer än nuvarande hyror och det ska inte ägas av kommunen utan vi ska hyra av en extern fastighetsägare.

I dag sitter vi i ett antal lokaler som vi hyr av Balder, Alebyggen och Rikshem. De flesta med korta hyresavtal som innebär att vi kan lämna när ett nytt kommunens hus är klart. Det som vi äger själv är kommunhuset i Alafors och teknikens lokalisering i Emylund. Det senare kan med fördel säljas för att bygga bostäder och det förstnämnda finns det ett särskilt uppdrag att återkomma med förslag till nya användningsområden.

En annan fråga som också diskuteras är mitt mandat att säga vad jag tycker, bland annat i denna blogg. Jag är chef för 2 300 medarbetare som har behov att veta var olika frågor står just nu. Jag är också ansvarig för att de politiska besluten i Fullmäktige och Kommunstyrelsen blir genomförda. Detta kräver att jag kommunicerar i många olika kanaler för att sköta mitt ledaruppdrag. Anledningen till att starta en blogg är att hitta en form som når nya grupper medarbetare som inte läser en vanlig webbsida eller tittar på de filmer som vi regelbundet spelar in, utan är mer vana vid att följa en tråd exempelvis på Facebook.

Min uppfattning är att ett nytt kommunhus, som stödjer ett bättre gränsöverskridande, kommer att vässa och effektivisera förvaltningen och i slutändan skapa större utrymme för resurser till kärnverksamheten. Det är därför jag tror att alla invånare är vinnare.

Det man inte får är att alla orter delar på satsningen. I den frågan har också fullmäktige satt ner foten och tydligt gett ett uppdrag att satsa på Älvängen och Nödinge. Att man kan ha olika synpunkter om detta och andra frågor är förstås självklart. Men det är ju så det ska vara i en demokrati.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s