2018 Nytt år och nya möjligheter

Förra veckan så var det en stor konferens i Göteborg ”Att styra och leda framtidens välfärd”.

Invigningstalare var Louise Brigselius som är vetenskaplig ledare för tillits delegationen. Hennes grepp var intressant inte lika spetsigt som tidigare när jag hört företrädare för delegationen utan mer balanserat. Vi måste hitta en balans mellan hur skapar vi tillit i organisationen och i relation till våra brukare/kunder samtidigt som vi säkerställer att vi levererar de värden som ligger i vårt uppdrag. För att lyckas med detta behöver tilliten vara ömsesidig och kombineras med kontroll och ambitionen att hela tiden utveckla verksamheten. Det kommer inte bli bra om allt ska bygga på tillit utan som vanligt är det balansen som måste uppnås.

Utmaningen är förstås stor när vi har ändliga resurser. Vi måste skapa en tillit att politiken med förvaltningens stöd fördelar den gemensamma resursen på ett klokt sätt mellan olika målgruppers behov. Samtidigt som de snabba förändringarna i omvärlden innebär att vi måste hitta nya arbetsformer. Det betyder inte att de gamla var dåliga bara att de inte funkar lika bra med de nya förutsättningarna.

Samtidigt måste kommunens ledning på riktigt skapa nya förutsättningar för att fånga allas perspektiv och lyssna respektfullt. De frågor som inte måste hanteras på en högre nivå bör om möjligt hanteras så nära brukaren/kunden som möjligt.

Ambitionerna är stora inför det nya året. men spännande och utmanande.

Jag återkommer ….

Det kommer att bli betydligt tätare inlägg i framtiden

 

Björn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s